18 de diciembre de 2009

CONSTRUCCIONS DE LLENGUATGES (DICCIONARIS)

A classe de comunicació varem crear a partir de les tres tipologies de llenguatges, el quotidià, el publicitari i el poètica, diferents construccions:


QUOTIDIÀ: una història

Hi havia una vegada el mossèn Antoni Alcover i el seu amic Francesc de Borja Moll es van trobar a la plaça Major de Menorca. Van començar a discutir sobre el significat d’una paraula, ja que a l’hora de parlar, no s’acabaven d’entendre. No ho entenien ja que fins al moment mai no havien tingut aquest tipus de problema amb ningú del seu entorn. La paraula en qüestió que va originar la disputa va ser comunicar. Cadascú entenia el concepte a la seva manera, i a partir d’aquí es van adonar que aquest problema amb el que s’havien topat existia amb moltes altres paraules i sobre tot a causa dels diferents dialectes.

Com era l’exemple de la paraula mirall, que en català és mirall i en mallorquí espill, o la paraula SORTIDA i en valencià EIXIDA.

Al final, van arribar a un acord, que consistia en crear un manual que unifiqués els diferents dialectes, valencià, balear i català, i d’aquesta manera van crear el diccionari català, valencià i balear.


PUBLICITARI: vendre el producte, en aquest cas el diccionari

Un tresor lèxic de tot dialecte català, un catàleg imprescindible per a la comunicació a l'escola infantil, quan més aviat millor!


POÈTIC: una poesia

Algunes paraules
hauràs de buscar
al diccionari
per comunicar

Mossèn Alcover
Lingüista va ser
Francesc Borja Moll
Literari també

Aquests dos autors
possible van fer
els diccionaris
que aviat usarem

Mossèn Alcover
Lingüista va ser
Francesc Borja Moll
Literari també

A Blanquerna estudiem
a Blanquerna aprenem
com educar infants
i a l'escola anirem

No hay comentarios:

Publicar un comentario